כתובתו של עמוד זה באינטרנט:   http://www.hakshev.co.il/all_items.asp?type=1&PagePosition=8

כרגע הארכיון מכיל 194 מקרים (עמוד 8 מתוך 20).

רגע לפני עצמאות : מבזק חדשות צה"לי - קצר ו...חיובי !   (29/4/2006)
תג חדש לאמ"ש : אגף משאבי אנוש בצה"ל (בשמו הקודם אכ"א) שקד על סמל חדש לחייל שיבליט השינוי בשם. הנה התג החדש
 
המטבחים בצה"ל יופרטו : בקרוב חברות קייטרינג אזרחיות יחליפו את המטבח הצבאי ואת הטבחים. תחילה בכל הבסיסים הגדולים. לא יהיה שינוי ביחידות הלוחמות וביחידות מבצעיות כדי לא לפגוע בזמינות המזון ללוחמים.
 
סלולרי לכל איש קבע : פניות רבות קיבלנו בהם נדרשנו להבהיר החידוש. מדור תיקשוב הפנה אותנו לפירסום בגליון החדש של עיתון "במחנה" מיום 26.4.06 . אז הנה כל התשובות לשאלות (לחצו כאן)
 
הידעתם : ההוצאות הגדולות ביותר של חייל הן על ...החשבון של שיחות הסלולר. כך עולה מסקר שנערך ע"י מועדון הצרכנות "יותר" במסגרתו מונפקים כרטיסי אשראי לחיילים. (לחץ לאתר "יותר").
 
לוכדי...אזרחים ? : עונשי מחבוש הוטלו על לוכדי עריקים במשטרה הצבאית אשר טעו בזיהוי, עצרו אזרח תמים והסתירו זאת מהמפקדים. ללמדך כי אין חסינות לפגיעה בזכויות הפרט.
הקרב על הרצון לחיות ולשרוד בכבוד - מאיים להכריע את לוחם "שמשון" !   (25/3/2006)
פנייתו של א', לעזרתנו נגעה לליבנו. זהו מקרה יוצא דופן של מי שהיה חרדי וחזר "בשאלה" והחליט לשרת בצה"ל כלוחם, כאשר משפחתו ניתקה עמו קשר. כיום א' רעב ללחם ובודד. א',התגייס לצה"ל בשנת 2004 וביקש לשרת שירות קרבי. הוא הוכר בשל מצבו כ"חייל בודד" וגוייס כלוחם לגדוד "שמשון". כיום מישהו בשלישות סבר שאין לתגמל אותו עוד כ"חייל בודד" והוא נאלץ לבקש אוכל בחופשות מאנשים זרים. פניותיו לגורמים בצה"ל לא הועילו ברובן. מפקדו סייע לו לצאת חודש ל"מיוחדת" כדי לעבוד למחייתו. לאחר קריאת פנייתו, גם אנו רעבים...לתשובה מצה"ל על העניין.
 
הכל קרה לפני 5 חודשים, כאשר החליטו בצה"ל כי א' יעבור לתפקיד אחר והוצא מגדוד "שמשון" לשמש כנהגו של אלוף משנה, מח"ט בחי"ר. א' עדיין על תקן לוחם ולדבריו של א', הודיעו לו במפורש כי שינוי זה לא ישנה מאומה מתנאיו כ"חייל בודד". ואולם, בשלישות ביטלו את המענק של "חייל בודד". מאז א' מרוויח משכורת צבאית של 500 ₪. נציב קבילות החיילים אליו פנה לא יודע על מה מלין א' כי הצבא ...היטיב עמו בשיבוץ כדי ש...ישרת קרוב לבית. והוא חייל בודד הרי . אז איזה בית וכיצד שינוי השיבוץ שינה מצבו הכלכלי?. לא מתקבל על הדעת כי חייל בצה"ל ירעב ויאלץ לקבץ נדבות. מצאנו לנכון להביא לפניכם מכתב שצורף לפנייתו אלינו הממוען לאגודה למען החייל כלשונו, למעט פרטים מזהים... אנו יוזמים פנייה להתערבותו של הרמטכ"ל בעניין.
סיפור די מוזר על פה שאישר ו...על אותו פה... שאסר !   (11/3/2006)
בין עשרות הפניות אלינו מדי שבוע, יש לא מעט "קוריוזים" ולא מעט סיפורים מוזרים. כזה הוא סיפורו של חייל שמובא כאן לפניכם. הסיפור פשוט הוא, לא כך סופו. בחרנו להביאו לידיעתכם משתי סיבות. האחת, כי זו פעם שניה שאנו נחשפים לעובדות דומות והסיבה השניה - בשל התוצאה . אז הנה העובדות שסופרו לנו :
 
חייל באחת היחידות ביקש לאפשר לו ביום היציאה לחופשה לצאת מוקדם יותר מסיבות אישיות. החייל פנה למפקדו וזה – יאמר לזכותו – ענה בחיוב לפניה.
 
והנה החייל שמח וטוב לב, יצא מוקדם ביום החופשה מן הבסיס. עוד טרם הגעתו לביתו, מתקשר אותו מפקד לסלולרי של החייל ומבקש לדעת...מדוע יצא לפני כולם ! החייל מסביר לו שהוא זה שאישר לו זאת, אולם מפקדו צועק עליו כי וטוען כי הוא הלך "בלי אישור". החייל מנסה להזכיר לו את העובדות, אך המפקד בשלו. הוא מודיע לחייל כי עם חזרתו לבסיס הוא יועמד למשפט... בפניו כמובן. החייל אובד עצות כיוון שאין בידו להוכיח את שיחתו עם המפקד שעם חזרתו הוא יפגוש בו תחת כובעו כקצין שיפוט. החייל כמובן עומד על כך כי הוא דובר אמת. אז מה עושים? על כך בהמשך...
המהפכה בחר"פ: הטיפול הרפואי בחיילים מועבר לגורם אזרחי וגם מוקד חדש !   (18/2/2006)
ברכות לצה"ל על הנהגת מהפכה של ממש בהענקת שירותי רפואה לחיילים. לאחר אין ספור תקלות בתחום זה, לאחר דיונים ובכלל זה פניות "הקשב" בדבר תופעות הפוגעות בזכותם של חיילים לקבלת טיפול רפואי ראוי ולאחר תחקירים בתקשורת בנושא – חיל הרפואה בצה"ל יוצא עם בשורה : הוצאת כל המרפאות האזוריות למכרז גורם רפואי אירגוני חיצוני. וגם...מכון פיזיוטרפיה בכל בסיס טירונים (ראה מטה).
 
צה"ל התקשר בהסכם עם חברת "ביקורופא" המעניקה שירותים רפואיים דחופים לכלל האוכלוסיה במסגרת שירותי מר"מ לקופות החולים. החל מחודש ינואר 2006 הוחל בניסוי בחיפה ובבאר שבע. הכוונה להעביר מצה"ל כ21 מרפאות לרשות חברת "ביקורופא" היה והניסוי יצליח. מעתה, אין לפנות לבי"ח 10 בחיפה ולחר"פ באר שבע לקבלת טיפול דחוף בשעות הערב והלילה כמפורט מטה.
חידוש משמעותי נוסף לשיפור השירות הרפואי לחייל הוא מוקד מאוייש בחיל הרפואה אשר יטפל בתלונות הורים וחיילים ויתן פיתרון לבעיות של זמינות הטיפול.
האם ניתן "לקזז" חופשת מחלה של חייל או להורות להחזירו ליחידה ?   (5/2/2006)
מספר פניות הגיעו אלינו ועיקרן, תלונות חיילים וחיילות על שתי תופעות עקב טיפול רפואי :
 
האחת: על כך שמפקדים החליטו לנכות מהחופשות המגיעות להם ביחידה את הימים בהם שהו בביתם בשל סיבה רפואית בחופשת מחלה – דהיינו – משקיבלו אישור לימי "ג", היו מפקדים שראו שהיתם בבית כחופשה לכל דבר ועניין.
 
השניה: מי ששהו בחופשה ומביתם פנו למרפאות חר"פ בשל בעייה רפואית ושם החליט רופא כי על החייל/ת בשל מצבם יש לפטור אותם מפעילות בבסיס וקיבלו ימי "ג" – משהודיעו על כך למפקדם, ניצטוו הם להגיע לבסיסם על אף מצבם כדי שרופא היחידה יאשר את ימי המחלה, עוד בטרם הבריאו ובטרם נהגו כהמלצת הרופא. אנו נבהיר כאן מה אומרות הפקודות...
מחסור ברופאים בצה"ל . האם מערך הרפואה אכן קורס ?   (23/12/2005)
חיל הרפואה בצה"ל מצוי לא אחת במשבר על רקע תיפקודם של חלק מהמשרתים בו, אשר במעשיהם, במחדלם או התנהגותם, פגעו בדימוי החייל כולו - ביחסי האמון הכל כך נדרשים בין החייל המטופל למטפל. תלונות רבות מדי של חיילים על מחדלים וטיפול שטחי, יחס משפיל של רופאים אשר לא פעם ראו בחייל מקבל השירות "חולה מדומה" יותר מאשר "פציינט" הנזקק לטיפול, העסיקו גם אותנו וגם את הציבור מתוך דאגה כנה לבריאות החיילים. (ראה מקרים שאוזכרו באתר ותחקיר בעקבות חשיפת המקרים ב"הקשב" - לחץ כאן)
 
ואולם נראה כי המשבר בו נתון חיל הרפואה בימים אלה, גדול אפילו ממעשי החריגים שהזכרנו. בצה"ל מודים כיום כי קיים מחסור ברופאים. רובם של הרופאים העושים עבודתם נאמנה והנושאים בנטל, אינם יכולים להעניק טיפול הולם. אנו התרענו רבות על כך שהטיפול הרפואי בצה"ל לא אחת מסכן חיים. עתה, זו אמירה מפי הרופאים עצמם (ראה מאמר). על כן זוהי סיבה לדאגה של ממש. חייל אינו יכול לקבל טיפול רפואי שאינו חירום, אלא באמצעות צה"ל. העדר טיפול רפואי זמין בשל מחסור ברופאים, העדר טיפול ראוי בשל העומס על העושים במלאכה - זהו מתכון בדוק לטיפול לקוי, למחדלים, לאסונות. לצה"ל אין עדיין פיתרון נראה לעיין.
מידע על פרופיל רפואי? מה פירוש סעיף הליקוי?- הכל בגדר סוד צבאי !   (7/12/2005)
תתפלאו, אבל אחד הסודות הכמוסים בצה"ל הוא "ספר הפרופילים" – אותו ספר שעל פיו נקבע הפרופיל הרפואי לחייל. איך הפרופיל נקבע? איזה פרופיל נדרש לשירות ביחידה מסויימת ואילו הגבלות מותרות ? כיצד ניתן לערער על הקביעה? איפה עותק הפרוטוקול המלמד על הליך קביעת הפרופיל? ומה הזכויות של החייל על פי הפרופיל – אולי נעליים אורטופדיות, אולי טיפול אחר? למה זה לא גלוי? - אין תשובה. ומה באשר לסעיפי הליקוי שנרשמים לחייל? מה הפרשנות של כל המספרים והסעיפים? איך מערערים על אלה או לומדים על השיקול לקביעתם ? – גם כאן אין כל מענה.
 
צוות "הקשב" מעלה נושאים אלה לדיון בפני ועדת צבא וביטחון בלשכת עורכי הדין ושוקל להעבירם לבדיקת מבקר המדינה. הערכתנו היא שזו רק שאלה של זמן עד שבג"צ ידרש להעמיק בסוגיות. לדעתנו אין מניעה לפרסם "ספר" סעיפי הליקוי והפרופילים. החוק הוא ברור. חוק זכויות החולה (ראה בהמשך) וחוק חופש המידע (ראה בהמשך) מחייבים את צה"ל בהעברת מידע זה לכל חייל . על כל חייל לדרוש לעיין בפקודות בנושאים אלה ובכל הנחייה. מה הסיבות שנושאים הנוגעים לזכויות כל חייל, עדיין נתפשים בצה"ל כסוד כמוס ומידע מסווג...אין לאיש מענה. בהמשך ננסה להבהיר כיצד ניתן לקבל מידע זה.
בלעדי: צוות הקשב הוביל ליוזמת הצעת חוק – עצמאות נציב קבילות החיילים !   (12/11/2005)
אנו מפרסמים כאן לראשונה על הצעת חוק שהונחה על שולחן הכנסת ביוזמת צוות הקשב , להביא לעצמאות מוסד נציבות קבילות החיילים. הרקע לכך היא התלות של נציב קבילות החיילים בצה"ל, אף כי לכלל הציבור צה"ל נהג להציג את מוסד הנציבות כ"גוף ניטרלי", כאשר בפועל רק הנציב עצמו לא בא משורות הצבא, אך שאר המשרתים שם הם קצינים וחיילי צה"ל. אנו חשפנו בעבר כי צה"ל אף אחראי על תקציב ותקני המשרתים בנציבות (ראה מאמר 1, מאמר 2). לא בכדי ההסבר להצעת החוק בא ממאמרים פרי יוזמת "הקשב".
 
ייחודה של ההצעה – הצעת חוק השיפוט הצבאי(תיקון-עצמאותו של נציב קבילות החיילים,הבהרת עילות לאי-בירור וכפיפותו לביקורת),התשס"ה-2005 אשר הוגשה לכנסת ע"י חברי הכנסת יגאל יסינוב, רוני בריזון, ויקטור בריילובסקי ורשף חן – היא בכך כי בנוסף לעצמאות מוסד הנציב, יוכל הנציב לברר הסיבות למקרים בהם חיילים נעדרו מן השירות והצידוק להעדרות (ראה לשון החוק בנושא העדרות מהשירות). בנוסף, נאמר בהצעת החוק כי נציב הקבילות וכל אדם אחר בצוותו בעזרתו מבוצע הליך בירור הקבילה – לא יהיה חייל וכן לא יבוא תקציב הנציבות מקופת צה"ל או משרד הביטחון, זאת כדי לאפשר בירור קבילות חיילים באופן שאינו תלוי או מושפע משירותו של בודק הקבילה כחייל בצה"ל. להלן נוסח הצעת החוק ...
האם כל העדרות מהשירות מהווה עבירה על החוק המחייבת העמדה לדין ?   (1/11/2005)
מזה שנים נהוג בצה"ל להעמיד לדין משמעתי או בפני בית הדין חיילים אשר מוגדרים בעגה הצבאית כ"נפקדים" ו/או "עריקים" ללא שנבדק כלל קודם למעצרם והעמדתם לדין האם יש להעדרות צידוק. בבחינת - כולם בחזקת אשמים...
 
מבלי להמעיט כהוא זה מחומרת מעשה ההעדרות משירות ואשר אף בעיננו מחייב ענישה כאשר נעשה המעשה בניגוד לחוק שכן פוגע הוא בתיפקוד הצבא - מתברר למרבה האירוניה, כי קיים ספק האם הטיפול המשפטי במי שנעדר מהשירות הוא...בהתאם ללשון החוק. בשים לב לכך שדעתנו בסוגיות משפטיות בצה"ל התקבלה לא אחת בהליך לפני בג"צ ואף הביאה לשינוי החוק, ראוי יהיה כי משפטני צה"ל יעשו "בדק בית" בפרשנותם גם לעניין סוגייה זו.
 
סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי(חש"צ) – הסעיף היחיד בו נעשה שימוש - כותרתו : העדר מהשירות שלא ברשות. לשון הסעיף מסייג היות ההעדרות עבירה אם הוכח "הצדק סביר" למעשה.
 
ואולם, חייל הנעדר משירות מועמד לדין באופן אוטומטי כמעט, ללא שנערך הליך רציני של בדיקה כמחוייב בחוק שמא יש בידו הצדק סביר להעדרות ויש בידו להוכיח זאת, כמצווה על פי לשון החוק. רק העדר הצדק סביר מקים את עילת העמדתו לדין ואולם בפועל מוגשים כתבי אישום וכתבי תלונה שלא כמצוות המחוקק. על המצב המשפטי ומה היא דעתנו, נעמוד בהמשך...
מחדל המיגון - האלוף רון-טל מפקד מז"י לכנסת : לא היתה לי כוונה לשקר !   (23/10/2005)
ממצאיו החמורים של מבקר המדינה על מחדל מיגון חיילי צה"ל וקביעתו בדבר הסתירות שבדיווחי הצבא למוסד המבקר ולועדה לביקורת המדינה של הכנסת (ראה כאן וכן סקירה תקשורתית) הביאו לדרישה לכינוס הועדה לביקורת המדינה ביום 27.9.05.
 
נציג "הקשב" עו"ד רומן בריק ונציגי "פורום החפ"שים" עלה מיקנובסקי וטל עין גדי - כמי שתרמו לממצאי המבקר - ונכחו בישיבה זו רק בחלק קטן מהדיונים (זאת עקב סגירת הדיון לציבור ע"פ דרישת צה"ל) ביקשו כי תיערך חקירה באשר לאמת הדיווח למבקר ולועדה.
 
אנו יחד עם "פורום החפ"שים" יוזמים פעילות ציבורית לחקירת הסוגיות הנ"ל והעברת ביצוע משימת מיגון החיילים מצה"ל על גורם ממלכתי אחראי תוך ניכוי התקציב הנדרש מקופת צה"ל.
 
סיכום דיוני הועדה : צה"ל ממזער נזקים לתדמיתו: מפקד מז"י האלוף רון טל טוען שנציגי מבקר המדינה לא ידעו לפרש הדיווחים ומצהיר ש"לא היתה לי כל כוונה לשקר" (ראו הודעת הסיכום). הממצאים של המבקר מדברים בעד עצמם. והשאלה שנותרה היא מדוע דווחו דיווחים סותרים ולמה בפועל נהרגו חיילים בשל העדר מיגון.
 
ועדת ביקורת המדינה קוראת לחיילים בסדיר ומילואים להעביר אליה דיווח על חוסר באמצעי מיגון בעבר ובהווה. דרך העברת המידע בסוף מאמר זה.
   << קודם   1   2   3   4   5   6   7  8  9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   הבא >>