כתובתו של עמוד זה באינטרנט:   http://www.hakshev.co.il/all_items.asp?type=1&PagePosition=10

כרגע הארכיון מכיל 194 מקרים (עמוד 10 מתוך 20).

חשד למעשי שחיתות בצמרת הצבא: הפצ"ר ממליץ לנקוט בצעדים כנגד אלופים   (23/5/2005)
כלי התקשורת מדווחים הערב (א', 22.5.2004) כי הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי מנדנבליט ממליץ בחוות-דעת שהוגשה לרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, לנקוט בצעדים פיקודיים כנגד מפקד זרוע יבשה, האלוף יפתח רון-טל, וכן כנגד האלוף (במיל'), גיל רגב, אשר שימש ראש אגף כוח אדם בתפקידו האחרון לפני שיחרורו. לפרשה נקשר גם שמו של אלוף שלישי, האלוף בני גנץ, אולם לפי הדיווחים, הפצ"ר טרם גיבש את דעתו בעניינו.
 
ראו: NRG, הארץ, Ynet, NFC-MSN.
 
תוצאות סקר "הקשב" : להעביר לאזרחות הטיפול הרפואי בחיילים !   (16/5/2005)
הנה תוצאה שצריכה להדיר שינה מעיני הממונים על מערכת הרפואה בצה"ל :
 
בסקר שערכנו כאן באתר בימים אלה, נשאלו חיילים השאלה הבאה : " תחום טיב ואיכות הטיפול הרפואי בצה"ל הינו נושא מרכזי לתלונות בקרב חיילים. כיצד לדעתך ניתן לשנות זאת ?"
 
93 חיילים השיבו לשאלה . מעל 65% מקרב משתתפי הסקר השיבו התשובה הבאה : "להעביר הטיפול למערכת הבריאות האזרחית." (לחץ לסקר) צה"ל כבר קיבל החלטה לטיפול במשרתי צבא הקבע באמצעות קופות החולים. נראה כי שינוי זה יש להחילו - ורצוי בהקדם – גם על חיילי החובה והמילואים.
 
נכון, הסקר נערך רק בקרב 93 חיילים, אולם יש בו ללמד על המגמה הרווחת כפי שעולה גם מעשרות פניות אלינו והיא - בעיית האמינות של חלק לא מבוטל מרופאי חר"פ בטיפול הרפואי בחיילים. מפניות שהגיעו אלינו מהורים וחיילים, רבים ציינו כי הם מעדיפים לפנות לרופאים מחוץ לצבא ומי שיכול כספית, מטופל בחופשות ע"י רופאים פרטיים.
 
תוצאה מדאיגה זו העולה מפניות אלינו כאמור, משקפת גם את ממצאי דוח נציב קבילות החיילים האחרון שפורסם לפני כחודש, גם את כתבת התחקיר של ירחון "מנטה" שפורסמה בחודש זה. והשאלה מה יהיה?
 
נראה כי שינוי של ממש לא צפוי בקרוב. מותר לנחש כי השינוי הגדול - כמו בכל נושא בצה"ל - יכפה עלידי גורמים מחוץ לצבא. כך, תוצאות הטיפול בתלונות על הרופאים שהוגשו לועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית, למשרד הבריאות ומגמה של הגשת תביעות משפטיות אישיות כנגד רופאים - הם צעדים שיש בהם להביא לשינוי. יש להצר על כי לחיילים אין מוצא אחר להביא לפתרון הולם לתחלואי מערכת הרפואה בצה"ל כשהנפגעים הם לא אחר מאשר - החיילים.
יום העצמאות ה-57 למדינה ! שנתיים להקמת "הקשב" !   (11/5/2005)
מפקדים,מפקדות - חיילי וחיילות צבא ההגנה לישראל היקרים !
 
בפרוס עלינו שנת ה - 57 לעצמאות מדינת ישראל, שלוחה לכם ולשאר כוחות הביטחון במדינה חזק ואמץ. בזכותכם ובזכות הנופלים הגענו עד הלום.
 
אנו מחבקים אתכם אל ליבנו ונושאים תפילה ליושב במרומים, למען ישמור חייכם, יכוון צעדיכם ויחזק את צבא ההגנה לישראל , את כל מפקדיו, לוחמיו וחייליו וכלל אנשי כוחות הביטחון.
 

יום העצמאות והשמחה כפולה - בערבו של יום העצמאות 2003 , עלה ברשת אתר "הקשב" . אז רק ל"תקופת ניסיון". חלפו רק שנתיים לפועלנו ואתם - חיילי צה"ל, הוכחתם עד כמה חשוב היה רעיון הקמת האתר ומטרותיו לסייע לכם. אנו גאים על העשייה למענכם, בתחום שמירת זכויותיכם וביטחונכם ושמחים להיות קשובים לכם . במשך השנתיים שחלפו, אנו יכולים להביט לאחור בסיפוק . סייענו ועזרנו במידע חשוב לכלל החיילים, בעיקר בתחום שמירת הזכויות, התמצאות בדין המשמעתי ובתחום הטיפול הרפאי.
 
השבנו לאלפי פניות וסייענו בתיקון עוולות . אנו גאים לומר כי תרמנו לשינויים מרחיקי לכת - בתיקונים בחוק השיפוט הצבאי ובפקודות בתחום הדין המשמעתי אותם קידמנו באמצעות לשכת עורכי הדין, הכנסת, בפעילות ציבורית ובאמצעות שלושה הליכים משפטיים שנדונו בבג"צ - תרומה אשר שינתה את פני חוק השיפוט הצבאי, כפי שניתן להיווכח מעיון באתר.
 

גם בתחום הטיפול הרפואי, תרמנו להגברת המודעות שבטיפול הולם בפרט, בהעברת מידע לחיילים ולצה"ל על מחדלים, בפירסום ודיון ציבורי בנושא. כיום, במערך הרפואה בצה"ל ערים לכך שיש מי שאיכפת ו"ידו על הדופק", מה שתורם לכך כי חיילים הפונים ליחידות חר"פ מקבלים תשומת לב רבה מבעבר. סבורים אנו כי יכולנו לתרום תרומתנו הצנועה למענכם והצלחנו לקדם נושאים מספר בתחומים אלה וכך נתמיד גם בעתיד להיות לצידכם בכל בעייה ובכל צרה,להקשיב ולעשות למענכם.. למען המשרתים בצבא, - מפקדים וחיילים כאחד - למען האדם שבכם . ולמען חיזוק כוחו וחוסנו של צבא ההגנה לישראל.
ערב יום הזיכרון תשס"ה - 2005 : מניין הנופלים במערכות ישראל !   (10/5/2005)
ערב יום הזיכרון התשס"ה לחללי מערכות ישראל, אנו מביאים לפניכם מידע מעודכן (עד ליום 2.5.05) בדבר מניין הנופלים במערכות ישראל ובהגנה על ביטחון המדינה מקרב חיילי צה"ל, קהיליית המודיעין (שב"כ,מוסד,משרד הביטחון) ומשטרת ישראל.
 
מספרם הכללי של הנופלים החל במאורעות שבטרם קום המדינה ועד ליום 2.5.05 הינו - 21,954 חללים.
 
מיום קום המדינה בכ"ט בנובמבר 1947 ועד ליום 2.5.05 , נפלו - 20,368 חללים.
 
מיום הזיכרון האחרון בשנה שעברה ועד יום 2.5.05 , נפלו - 169 חללים .
 
תחילת יום הזיכרון - הערב 10.5.2005 בשעה 20:00, עת תושמע  צפירה בת דקה ולאחריה תחלנה עצרות זיכרון בכל רחבי המדינה , המרכזית תתקיים ברחבת הכותל בהשתתפות נשיא המדינה והרמטכ"ל.
מחר, יום הזיכרון תושמע בשעה 11:00 צפירה נוספת בת שתי דקות ולאחריה יחלו טכסי הזיכרון בבתי העלמין הצבאיים ברחבי המדינה . טכסים יערכו גם במחנות ויחידות צה"ל.
 
צוות הקשב מרכין ראש לזכר הנופלים . ליבנו עם המשפחות השכולות. הציבור בישראל מתבקש להדליק נר זיכרון לזכר הנופלים.
חוסר במזון בבסיס ניצנים. היה או לא היה? שלוש הגירסאות !   (27/4/2005)
18 חיילים טירונים יצאו ללא היתר לביתם ביום 20.4.05 מבסיס "ניצנים" בטענה כי מיום שלישי בשבוע שחלף, לא קיבלו מספיק מזון בארוחות בשל הכשרת המטבח לפסח (ראה מסגרת). מהפניות אלינו אנו למדים כי חייל נוסף במחנה "80" נדון לשבעה ימי מחבוש משום שהכניס "חמץ" לבסיס, חיילים נוספים בבסיס "שיזפון" לא היה להם די אוכל . אף שזו לא סיבה שתצדיק בכל מובן העדרות מן הבסיס, צה"ל עסק בהודעות על חיפושים אחר טירוני "ניצנים" הנעדרים, אולם שכח בתחילה לבחון את היבט חוסר המזון עוד בטרם נכנס החג. ומתברר כי המקרה אינו יחודי לבסיס "ניצנים".
 
לא הינו מעלים סוגייה זו אילמלא התברר לנו כי למקרה "ניצנים" שלוש גירסאות ובנוסף – מי שמונה לבדוק המקרה הוא ...מב"ס ניצנים. אז כך : הטירונים טוענים שלא ניתנו ארוחות חמות בימים שלפני החג והאוכל היה דל מאוד, צה"ל בתגובה רשמית טוען כי "בסך הכל נדרשו הטירונים לאכול מחוץ לחדר האוכל, אך לא היה מחסור באוכל" וגירסתו של קצין בכיר בבסיס "ניצנים" אשר מסר לynet (ראה כתבה) כי "גם מפקד הבסיס אכל מצה עם שוקולד". אם כך, מה רוצים הטירונים אם גם מפקדם אכל אותה ארוחה דשנה ? האם כפיית המצות מותרת ? מה שבטוח הוא שהסיפור הביא לכך שחיילים רבים אכלו "חמץ" כדי להשביע קיבתם...ראו בהמשך...
סימפטום של תופעה - הופנית לרופא מומחה - ספק אם יתרשמו מחוות דעתו !   (11/4/2005)
פניות לא מעטות התקבלו אצלנו כאשר החיילים הפונים מצביעים על בעייה אחידה: החייל או החיילת פונים בתלונה רפואית לרופא היחידתי ומשזה אינו יכול לאבחן הבעיה, מפנה אותם לרופא מומחה בתחום הרלוונטי – לרוב בבתי חולים. החייל ממתין ליום בו נקבע תורו, ממתין בתור אצל הרופא המומחה והמדינה מממנת ההתייעצות/טיפול. כשלבסוף יש אבחנה רפואית וגם ניתנו הנחיות לטיפול בבעייה הרפואית, ע"י הרופא המומחה, חוזר החייל לרופא המפנה ואז מתברר לו כי זה מחליט לא לקבל את המלצות הטיפול או "לסנן" אותן. אז נשאלת השאלה : לשם מה הופנו חיילים אלה לרופא המומחה ?
 
בעקרון, בנוהלי חר"פ מי שקובע אם לקבל המלצה לטיפול רפואי אם לאו הוא הרופא הצבאי. כך, ההחלטה על קבלת המלצה מרופא מומחה נתונה לרופא הצבאי – לרוב לרופא היחידה. ניתן לערער על החלטתו זו בפני "קר"פ פעילה", אולם כך מתברר, לא בנקל משתנה החלטת רופא היחידה בעניין. לכאורה הכל חוקי, אבל לא מובן הכיצד רופא שמלכתחילה אינו בעל מומחיות לאבחן מחלה, יושב כמן "ערכאת ערעור" על החלטת מומחים ממנו בתחום. שתי שאלות עקרונית עולות ממצב זה : האחת היא מדוע מבזבזים כספי מדינה וזמן כשידוע שאין לחוו"ד רופא מומחה תוקף מחייב. השניה והחשובה יותר – הכיצד רופא ללא מומחיות בתחום, מחליט להסתכן שלא לאמץ את דרכי הטיפול עליהן החליט הרופא המומחה.....הנה דוגמאות...
בעקבות בג"צ "פילנט" : שינויים בדין המשמעתי – חובות קציני השיפוט !   (4/4/2005)
פסיקת בג"צ בעקבות עתירתו של החייל יוסף פילנט (ראה פרטים) הביאה לידי שינוי בהליכי הדין המשמעתי . הנחיות חדשות ניתנו באמצעות הוראות בכתב אשר הוציא הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אביחי מנדלבליט (בתמונה) בתחילת החודש שעבר אל כל המפקדים המשמשים כקציני שיפוט. אם קציני השיפוט לא יפעלו לפיה, יביא הדבר לביטול ההליך. מעבר לכך, מפקד שלא יקיים ההנחיות החדשות עובר בעצמו עבירה של אי קיום הוראות מהוראות הצבא.
 
על פי הנחיות אלו, קצין השיפוט חייב לנהל פרוטוקול מלא של ההליך. חובה עליו לנמק החלטתו כיצד ועל פי מה החליט להרשיע חייל. עליו לנמק גם את מידת העונש שהטיל, כאשר עליו לשקול בין היתר חומרת העבירה,נסיבות אישיות,עברו של החייל, ועוד, כפי שנפרט כאן...
האם לשכת דוברת צה"ל נלחמת בחופש הביטוי ?   (21/3/2005)
"אין מחלוקת כי זכויות האדם המוגנות בחוק היסוד הן גם זכויותיו של החייל. המדים אינם חוצצים בין החייל לבין זכויות האדם החוקתיות" – דברי נשיא בית המשפט העליון כב' השופט אהרון ברק בבש"פ 3513/95 רב"ט אלון שרגאי נ' התובע הצבאי... "...זכות הגישה לאמצעי התקשורת האלקטרונית והכתובה מבטיחה כי חופש הביטוי כעיקרון יסוד בחברה דמוקרטית יוגשם הלכה למעשה..." כב' השופט ברק בבג"צ 10182/03 ח.ל חינוך לשלום בע"מ נ' רשות השידור. בשים לב לערכים אלה ומשמעותם החוקתית :
 
נשוא הפנייה אלינו נסבה על אחד המקרים החמורים של פגיעה בזכויות יסוד בצבא: לשכת דוברת צה"ל יזמה בתחילת השבוע שחלף את העמדתו לדין של חייל מחטיבת דובר צה"ל שתחת פיקודה, רק בשל כך כי הביע את דעתו (באופן פרטי וללא קשר להיותו חייל) באמצעות האינטרנט על...תכנית בידור בטלויזיה. לאור התערבותנו – הופחת העונש ובתשובה לפניית עו"ד בריק לסגן הפצ"ר, עוכב בשלב זה ביצועו. אין ספק כי הסוגיה העולה מן העובדות שיפורטו, חורגת ממקרה ספציפי זה ומעלה תהיות לא רק חוקתיות בתחום חופש הביטוי, אלא בעלות משמעות כבדת משקל בשל האופי של השירות בחטיבת דובר צה"ל...
 
עדכון: היום (21.3.05) בשעות הבוקר נמסר, כי סגן הפצ"ר החליט על ביטול ההליך המשמעתי, אך הורה כי החייל יישפט מחדש. אנו לומדים את ההחלטה ואת משמעויותיה. נדגיש, עם זאת, כי זו הפעם חמישית בה בוטלו הליכים משמעתיים בלתי תקינים בעקבות התערבות "הקשב".
 
עידכון : (30.3.05) - לאחר ביטול ההליך, החליטו בפרקליטות הצבאית להעמידו לדין מחדש מחר 31.3.05 בפני רמ"ח מאי"ה בדרגת אל"מ. לא רק שלא הופתענו , אלא שצה"ל מזמן בכך הזדמנות באמצעות הליכים אלה לבחינת מגבלות חופש הביטוי של לובשי המדים. אנו ממתינים לסיום ההליכים על מנת להביא לבחינת סוגייה זו ונעדכן.

בג"צ פסק הוצאות לטובת חייל בגין הליך משמעתי לא חוקי !   (18/3/2005)
בהחלטה שניתן לומר שהיא תקדימית, בבג"צ 266/05ב' פסקו שופטי בית המשפט העליון כב' השופטים א.לוי וא. רובינשטיין (בדעת רוב) השבוע - 16.3.05, הוצאות על סך 5000 ש"ח (ראה ההחלטה מטה) כנגד סגן הפרקליט הצבאי הראשי וכנגד קצין השיפוט אל"מ דרור רופא בגין הליך משמעתי בו נדון החייל יוסף פילנט למחבוש של 28 יום . אנו כבר הבענו בעבר מספר פעמים דעתנו על האחריות הנזיקית האישית שחב בה כל קצין ומפקד בצה"ל אשר יתרשל או ינהג בדרך לא זהירה כלפי חייל. למיטב ידיעתנו זהו מקרה שני בצה"ל (ראו מקרה ראשון). החלטת בג"צ זו יש בה כדי לקבל דעתנו זו ולהופכה למדיניות משפטית. ההחלטה באה בעקבות עתירה על הליך העמדתו לדין של החייל פילנט. במסגרת עתירתו העיקרית לבג"צ - קבעו השופטים בהחלטה מיום 12.1.2005 (ראה הפרטים) שקצין השיפוט שפט החייל שלא כדין וכי היה על סגן הפרקליט הצבאי לבטל את אותו הליך.
 
חשיבותה של החלטת בג"צ בעיקרון לפיו יש להורות על ביטול הליך שהתנהל שלא כדין ולא על יסודות של משפט צדק – ללא קשר לאשמת החייל. ככל שידוע לנו, בצה"ל טרם הושמו הכללים שנקבעו ע"י בג"צ בעניין התנהלותו של הליך משמעתי כנגד חייל, כפי שאלה באו לידי ביטוי בהחלטת בג"צ זו מיום 12.1.2005 . פסיקת ההוצאות כמו גם החלטתו של בג"צ בה בוטל ההליך המשמעתי בו נדון החייל, מלמדות כי בית המשפט לא יסבול הענשת חיילים במסגרת הדין המשמעתי בצבא באופן שלא הובטח קיומו של הליך תקין וצודק.
דוח נציב קבילות החיילים לסיכום שנת 2004 !   (15/3/2005)
ממצאיו הבולטים : חיילת המשרתת ביחידת הכלבנים, נענשה באופן שמפקדה אשר כעס עליה, כלא אותה בכלביה. מפקדיו של זה, לא טיפלו משמעתית במפקד על כליאתה. אפלייה על רקע העדפה מינית : מפקדו של חייל הומוסקסואל מנע ממנו להתפלל במניין בבית הכנסת בבסיס. ועוד מקצת ממצאי הדוח: חלה עלייה באלימות מפקדים כלפי פקודים,חלה החמרה בהגבלת חופש התנועה של חיילים, תופעה של משפטים משמעתיים שלא על פי הכללים, אצבע קלה של מפקדים על שליחת חיילים למחבוש - קודם מענישים, לאחר מכן בודקים : כך, חייל שסירב להשתבץ להנדסה קרבית, נשלח למחבוש מהבקו"מ ורק לאחר שנדון הוברר בשיחה עמו כי אימו אלמנת צה"ל ובעלה הקודם נפל בחיל ההנדסה.
מקרה חמור אחר :
קצין במשטרה צבאית אשר נכנס לאכול באחד הבסיסים, עצר למשך 48 שעות במתקן כליאה את נגד המטבח בשל ויכוח בינהם על רקע הגשת האוכל. רק בהתערבות קצין משטרה צבאית ראשי ששמע על המקרה שוחרר נגד המטבח ואילו הקצין בעל השררה טופל משמעתית ע"י קמצ"ר.
 
נציב קבילות החיילים אבנר ברזני (נקח"ל) פירסם היום (15.3.05) במסיבת עיתונאים את עיקר ממצאי הדוח המסכם לשנה שעברה . לצערנו באתר האינטרנט של נקח"ל לא מתפרסם משום מה הדוח החשוב שאמור להיות נגיש לציבור בכלל ולציבור החיילים בפרט. נביא לידיעתכם אם כך, מעט מן הממצאים הבולטים. פנינו בבקשה לקבלת עותק מן הדוח כדי לפרסם אותו כאן.
   << קודם   1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   הבא >>