הדפסה
כרגע הארכיון מכיל 194 מקרים (עמוד 13 מתוך 20):

רפואה בתחלואה : האם מישהו בחר"פ יטה אוזן לטיפול באוזנו של החייל ס' ?   (16/10/2004)
ס' התגייס להנדסה קרבית ביום 1.12.03 והחל טירונות בבסיס החיל בדרום. באמצע הטירונות נתקף בכאבי אזניים. שש פעמים ביקש ס' מהחופ"ל בבסיס לשלחו למסדר חולים. גם אל מפקדיו פנה אך רופא לא ראה. נראה כי לחופ"ל של בסיס טירוני ההנדסה יש עבודה יותר מחדר מיון של בית חולים ממוצע, שכן רק כעבור שלושה שבועות התפנה לאפשר לס' לראות רופא. אותו רופא איבחן דלקת חריפה באוזן וכעס על ס'...מדוע הוא "נזכר" להגיע רק עכשיו לטיפול.
 
אם סברתם שזה סוף הסיפור – טעיתם. ס' נשלח מרופא לרופא אך בצה"ל לא מיהרו. חודשיים בממוצע חיכה ס' לטיפול מומחים. גם ברגע כתיבת שורות אלו, לא הספיק ס' לעשות כל הבדיקות הנדרשות, כי בצה"ל הפנייה ובדיקת מומחה הוא דבר מסובך שאינו יכול להסתיים לו רק בשבעה חודשים בלבד. נכון להיום הוברר כי נפגעה שמיעתו של ס' באוזן אחת. והוא ממתין כבר שלושה חודשים לבדיקה נוספת.....
 
אנו מבקשים מהקרפ"ר שיבהיר לנו האם יש סיכוי שס' יקבל את מלוא הטיפול לפני שיאבד שמיעתו באותה אוזן וכן... מהו הסיכוי שהטיפול הרפואי ינתן במלואו לפני מועד שחרור החייל משירות חובה?
חוסר באפודי מגן: "הפקרות פושעת של חיילי צה"ל" !   (6/10/2004)
כך אומר ח"כ איתן כבל (ובצדק רב) אתמול בראיון ל "מעריב אינטרנט" , זאת בעקבות כתבה מיום 1.10.04 בעניין סיכון חיי חיילי צה"ל. גם "פורום החפ"שים" ושדולת חיילי המילואים בכנסת עומדים ליזום דיון נוסף בועדה לביקורת המדינה. לפני שנה חשף מבקר המדינה מחדלים חמורים במיגון החיילים. הבטחות בשם צה"ל לועדה בכנסת לתיקון כל הליקויים לא קויימו. אנו פונים – בעיקר להורים - ומבקשים להעביר אלינו פרטים על חוסר באפודים על מנת שנוכל להעבירם לדיון בפני הועדה.
 
בעזה מתחוללת מלחמה, באיו"ש לחימה, אך למספר גדול מקרב חיילי הצבא הסדיר של צה"ל חסר מיגון תקין. ומה יהיה אם מחר יוצאו "צווי 8" לגיוס אנשי מילואים? דוברת צה"ל מתעלמת מפנייתנו ופניות הורים בעניין מזה חודשים. בחטיבת דוברת צה"ל לא יכולים או לא רוצים להשיב. נראה כי בעיית אתרים שחושפים מחדלים מעסיקה אותם יותר ממתן מענה לבדיקת הסיבות לסיכון חיי החיילים בצה"ל.
 
מדגם שערכנו הראה כי מתוך מספר מצומצם של 25 חיילים – קרוב ל- 14 מהם (56%) אין מיגון אישי כלל או שאינו תקין. רק 20% מהנשאלים ענו שאין חוסר במיגון. וזה לא כולל מיגון שאינו אפוד קרמי...כשמדובר בזלזול בחיי חיילינו – בנינו, אין מקום לשתיקת המוזות ברעום התותחים.
בחר"פ יש חדש: בדיקות מעבדה בשירות הסדיר,התוצאות במילואים...!   (24/9/2004)
     
מתברר כי אפילו האפשרות לשבח או להתלונן על טיפול רפואי לקוי בצה"ל הן לא נחלתו של כל חייל. יש גם כאלה שכלל לא הגיעו לשלב הטיפול. המחדל במקרה הזה, קדם לטיפול עצמו......
 

חייל שהרגיש ברע כשנה לפני שחרורו משירות סדיר, הופנה ממרפאת השלישות בר"ג לביצוע בדיקות מעבדה במרפאה האזורית בקרייה בת"א. כשתוצאות הבדיקות לא הגיעו וגם למען השקט הנפשי של החייל שרצה לוודא כי בריאותו תקינה, התקשר מדי פעם לבדוק אם הגיעו תוצאות הבדיקות. כך, במשך שבועות, יזם החייל קשר טלפוני עם המרפאות בת"א ור"ג ואפילו זכה למענה. התשובה המרגיעה שניתנה לו מהמעבדה היא שאין לו מה לדאוג כי הנוהל הוא ש"אם היו מוצאים משהו, הינו מודיעים לך לפנות לרופא ביוזמתנו". ובכל מקרה, תשובה תישלח למרפאה בר"ג. כמו באימרה הידועה... "אל תתקשר אלינו, אנו נתקשר אליך"...
 
ואכן, בחר"פ עמדו בהבטחתם. אל ביתו של החייל א' שכיום אזרח בשירות מילואים, נשלחה תשובה לאחר ...יותר משנה, בה מתבקש הוא לפנות לרופא להמשך טיפול...
כאשר לב של אבן פוגש בסלע: טירון בגולני חוייב לשאת סלע במהלך מסע !   (18/9/2004)
רק שנתיים בלבד לאחר אסון מותו של החייל אהוד שניאור ז"ל בנסיבות דומות(ראה מקרה) ולאחר אירוע נוסף בו התמוטט  טירון אחר מחטיבת הנח"ל במסע (ראה מקרה) נראה כי עדיין יש מפקדים בצה"ל שלא הפנימו דבר. תחקיר רודף תחקיר והמסקנות רחוקות מלחלחל לתודעתם של כל מי שמופקדים על הכשרת טירונים. כך לפחות הובא לידיעתנו באשר לנ', אחד המפקדים במחלקה אחת שבבסיס הטירונות של גולני. יש לקוות שהוא אינו בוגר מסלול "שביט"....
 
במסע ההשבעה שנערך בשבוע האחרון, סבר נ' כי אחד הטירונים אינו מתפקד לשביעות רצונו והחליט כי בנוסף לציודו האישי והמ"ק שנשא על גבו הטירון, ישא גם ...סלע - השוקל כמה קילוגרמים כאשר החייל מטורטר ממקום למקום במהלך המסע. אנו מצפים ממפקד בא"ח גולני כי יורה להדיח לאלתר את אותו מפקד. להלן הפרטים....
 
חייל הצביע על מחדלים. תחקיר מאשר המחדלים...ההמלצה – להדיח החייל !   (11/9/2004)
מה היתם אומרים אילו סיפרנו לכם על מחלקה של תומכי לחימה היוצאת לאימון של 4 ימים בשטח בדרום ומן היום הראשון מתבררות התקלות. מפקדים שכחו את מנות הקרב לימי האימון בבסיס האם, המ"מ מצווה על ניווט מבלי לדעת איך מגיעים לנקודת הסיום. כך מגיעה המחלקה לצומת העיר יריחו ומתברברת בדרך - כשחייל בודד מדריך את כולם איך להגיע לנקודת הסיום. החייל מ' הוא היחיד המכיר את הדרך.
 
החיילים אוכלים מיום א' ועד יום ד' בלילה בעיקר מעט ירקות ודברי חלב, אף כי המחלקה מתארחת בסוף האימון בבסיס הדרכה בדרום. התחקיר מגלה מחדלים נוספים. ההמלצה: להדיח דווקא את החייל מ' שהתלונן ואשר סירב להמשיך לנווט הדרך במקום מפקדיו שכשלו. נציב קבילות החיילים אליו פונה החייל, משיב שהקבילה נשלחה ל...מח"ט החייל כיוון שנושא התלונה...אינו בתחום טיפול נקח"ל...
במקרה הזה, כבר לא ניתן היה (כמעט) להאשים את הש"ג !   (7/9/2004)
עניננו כאן בפנייתו של חייל אחד אלינו בשאלות אחדות אשר תכנן - הציק לנו עד מאוד. שכן, אם אכן אלו העובדות כעולה מתוכן הפנייה, יש להניח כי לא תישארו אף אתם אדישים. החייל מבקש מאיתנו מידע והוא:
 
מי על פי הפקודות נושא בצה"ל באחריות באשר ל...אספקת מי שתיה במקרה שחייל ממלא תפקיד בתורנות כש"ג באחד הבסיסים ביום חם, כשהוא אינו יכול לעזוב העמדה ומתייבש ...עד אשר התעלף - וכל זאת כיוון שבמשך משמרתו, איש לא דאג להביא לו מים לשתיה. החייל שואל אותנו מה ההשלכות של מחדל כזה.
 
מוסדות בצה"ל נגועים בניגוד עניינים מובנה - האם יש תקווה לשינוי ?   (25/8/2004)
חדשות מסעירות לראשונה זה 32 שנה: המחלקה המשפטית בנציבות קבילות החיילים (נקח"ל) תעבור "איזרוח". מעתה והלאה לא ישרתו בה משפטנים לובשי מדים, אלא עורכי-דין "מבחוץ", שיחתמו על חוזים אישיים.
 
בעבר כבר דיווחנו על ניגוד העניינים הבלתי-נתפס  שבו מתבוסס המבקר "העצמאי" הזה. מי ישמח יותר מאיתנו לראות שמשהו, אולי, מתחיל לזוז לכיוון ההיגיון והשכל הישר, ולא נכחיש כי הינו מרוצים לו הוכרה תרומתנו הצנועה להבראת מוסד הנקח"ל. אגב, למרות פנייתנו, דוברת צה"ל בחרה שלא להגיב.
 
בעיוות דומה נגוע, בין היתר, גוף אחר בצבא, חשוב לא פחות, שגם תפקידו הוא לסייע לחיילים בשעת צרה: הסניגוריה הצבאית. גם על כך כבר נזדמן לנו לכתוב (ר' מאמר "אתמול - סניגור, היום - תובע, מחר - שופט"), ובזמן הקרוב אנחנו מתכוונים לפרסם דוגמאות "מן השטח" שימחישו עד כמה חלק מן הסניגורים הצבאיים, גם הבכירים שבהם, לוקים בהבנת תפקידם.
הזכות לפרטיות: מש"קית ת"ש או מש"קית מודיעין ?   (16/8/2004)
חיילים רבים נזקקים, במיוחד בתקופה זו, לסיוע של גורמי ת"ש בצבא: בבעיות אישיות, בבעיות בבית, בעיות כלכליות ועוד. מעטים יודעים כי שיחתם ב"ארבע עיניים" - בכלל אינה כזו. מש"קית הת"ש מחוייבת לכאורה לסודיות השיחה - אך בפועל מחויבת היא גם להעביר את תוכן השיחה למפקדי החייל ולגורמי הצבא השונים.
 
דוח נציב קבילות החיילים, שפורסם לפני 3 חודשים, מגלה כי אין בצה"ל מודעות לזכות לפרטיות. אין גם חובת סודיות. כך קרה שחייל, אשר סיפר למש"קית הת"ש בשיחה אישית כי השתמש בסמים - גילה כי המש"קית, שבפניה פתח את ליבו - מסרה את המידע למצ"ח. גם אנו סבורים שבגין שימוש בסם יש להעניש בחומרה, אך לא בדרך של פגיעה חמורה בזכויות אחרות ובלי שהוסבר לחייל מה אפשר לעשות במידע שמסר.
 
נושא זה יעלה בקרוב לדיון בוועדת החקיקה לענייני צבא וביטחון בלשכת עורכי-הדין בישראל.
מפקד לחייליו: לא לפנות למרפאה אזורית – גם חייל שיקבל "ג" יישפט !   (7/8/2004)
מפקד מחלקת מת"א רס"ן א. , קיים שיחה עם חיילי ונגדי היחידה והודיע להם כי על פי סמכותו, הוציא נוהל חדש : חייל שיפנה למרפאה איזורית ללא אישורו או אישור מפקדו במת"א, ישפט גם במקרה שרופא רשם לו "גימלים". כדי שלא תישכח הוראה זו, נרשם ה"נוהל" החדש על לוח המודעות במפקדת הבסיס.
 
אנו מפנים שוב לפקודת המטכ"ל המסדירה את נושא הטיפול הרפואי בחיילים ובכלל זה חובת המפקד לכבד הוראה רפואית.
הועדה לביקורת המדינה: סיכון חיילים - ביצוע משימות ללא הכשרה מתאימה !   (27/7/2004)
בישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה מיום 5.7.04, בנוכחות סגן שר הביטחון ומבקר המדינה, שמעה הועדה עדויות חיילי מילואים על מקרים חמורים המעידים על זלזול בפקודות הצבא: הצבת חיילים לאבט"ש ולמשימות ללא הכשרה לתפקיד וללא אימון בנשק, דבר העולה כדי סיכון החיילים ופגיעה במילוי תפקידם.
 
מבקר המדינה החליט לבדוק הטענות. מתברר כי מדובר בתופעה של אי קיום פקודות וסיכון חיי חיילים בהעדר הכשרה, כפי שניתן ללמוד גם מממצאי נציב קבילות החיילים בדוח לשנת 2003.
 
שאלות לא מעטות הופנו אלינו ע"י חיילים אשר זומנו לתפקידי אבט"ש ללא שעברו אימון כשירות בירי וכשירויות נוספות לביצוע התפקיד. אנו מביאים לפניכם את פרטי הדיון בכנסת והמסקנות כלשונם. אנו נעקוב אחר סוגייה זו. 
 
   << קודם   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12  13  14   15   16   17   18   19   20   הבא >>